Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Δράση αντι-πληροφόρησης σε free press

Το παρακάτω κείμενο το βάλαμε ένθετο σε τουλάχιστον 10,000 free press έντυπα, χωρίς φυσικά να ζητήσουμε τη συναίνεση της έκδοσης


Αγαπητοί/ές αναγνώστες/τριες

Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας είναι τσάμπα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει αντίτιμο. Μάλιστα φαίνεται πως όσο πιο τσάμπα είναι κάτι τόσο μεγαλύτερο το αντίτιμο. Στις σελίδες αυτού του εντύπου μπορείς να βρεις ποιο είναι το καλύτερο ουίσκι, ένα νέο αυτοκίνητο, μια καλή ταινία στον κινηματογράφο, το πιο σούπερ υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσεις, ένα εστιατόριο, μια δημοφιλή θεατρική παράσταση, μια τσάμπα πρόβλεψη για το μέλλον σου, τα οικονομικά και τα συναισθηματικά σου και πολύ πολιτισμό - κι όλα αυτά τσάμπα. Βρίσκεις τσάμπα κείμενα, τσάμπα απόψεις, τσάμπα ιδέες, τσάμπα γυμνό, τσάμπα ντυμένο. Μπορείς έτσι να αράξεις στον καναπέ σου, στη θέση που βρήκες στο μετρό ή ακόμα καλύτερα στη χέστρα της τουαλέτας σου και να «ενημερωθείς» – τσάμπα. Είναι ο πιο εύκολος και πιο ανέξοδος τρόπος να μάθεις τι γίνεται στην πόλη και να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να καταναλώσεις το καλύτερο ουίσκι, το νέο αυτοκίνητο, μια καλή ταινία στον κινηματογράφο, το πιο σούπερ υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσεις, ένα εστιατόριο, μια δημοφιλή θεατρική παράσταση και πολύ πολιτισμό. Μόνο που εδώ τελειώνει το τσάμπα. Ενώ εκπαιδευόσουν τσάμπα και ηθελημένα στο ρόλο του καταναλωτή, εσύ νόμιζες ότι απλά ενημερώνεσαι.

Το αντίτιμο που θα πληρώσεις δεν έρχεται όμως μόνο όταν κλείσεις το έντυπο και βγεις εκεί έξω στην κατανάλωση. Το πιο ακριβό αντίτιμο έρχεται από την ψευδαίσθηση ότι τώρα είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλά τί γίνεται στην πόλη σου. Όμως τα πράγματα που θα βρεις στις σελίδες του εντύπου αυτού δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή την πόλη. Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται στην πόλη για τα οποία δε θα μάθεις ποτέ από το έντυπο αυτό.

Το σαββατόβραδο 6/12 ένας 15χρονος μαθητής, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, σκοτώθηκε στο κέντρο αυτής της πόλης από έναν μπάτσο που απλά στόχευσε στο στήθος του και το πέτυχε. Στο κέντρο και στις γειτονίες αυτής της πόλης αλλά και κάθε πόλης, κοντινής ή μακρινής, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για μια άδικα χαμένη ζωή αλλά και για χιλιάδες άλλες που άδικα χάνονται καθημερινά στις ατελείωτες ώρες της εργασιακής σκλαβιάς, στα θρανία, στον πόλεμο, στην τηλεόραση, στη φυλακή, στα σύνορα. Το έντυπο που κρατάς στα χέρια σου αφιέρωσε ένα από τα τεύχη του για να σε «ενημερώσει». Σου έδειξε τσάμπα φωτογραφίες, τσάμπα απόψεις, τσάμπα πρόβλεψη για το μέλλον σου. Μόνο που ακόμα κι αν δεν κατάφερε να το προβλέψει τότε, ποτέ δε σου είπε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Δεν σου είπε ότι από εκείνες τις μέρες του Αλέξη, τουλάχιστον 300 άτομα διώκονται γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τη ζωή τους που χάνεται. Ότι από αυτούς πάνω από 63 είναι ακόμη προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους ανήλικοι και μετανάστες που θα αντιμετωπίσουν διώξεις ως τρομοκράτες επειδή πήραν ένα κινητό τηλέφωνο από μια σπασμένη βιτρίνα.

Δεν σου είπε ότι από τις 23/12 η Κωνσταντίνα Κούνεβα νοσηλεύεται στην εντατική με σοβαρά προβλήματα στην όραση και το αναπνευστικό μετά από επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι επιστρέφοντας στο σπίτι μετά τη δουλειά της. Ήταν ένας ακόμα εύκολος στόχος και στόχος για παραδειγματισμό: ήταν γυναίκα στην κοινωνία της πατριαρχίας, μετανάστρια και συνδικαλίστρια στο χώρο της καθαριότητας που διεκδικούσε το δώρο χριστουγέννων, ασφαλιστική κάλυψη και ανθρώπινους όρους εργασίας για αυτή και τις συναδέλφισές της. Στην κοινωνία της εκμετάλλευσης για να είναι κάτι φτηνό ή τσάμπα κάποιες πρέπει να τραυματίζονται ή και να σκοτώνονται.

Κι ακόμα δε θα σου πει ότι κανείς από τους παραπάνω δεν είναι μόνος του. Ότι πάνω από 600 άτομα άλλαξαν το χρόνο έξω από τις φυλακές κορυδαλλού με πυροτεχνήματα και συνθήματα για άμεση απελευθέρωση σε όλους τους φυλακισμένους. Ότι στις 27/12 έγινε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ που δούλευε η Κωνσταντίνα Κούνεβα και από τότε είμαστε συχνά στο δρόμο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε καθεμιά από μας που συνεχίζει να αγωνίζεται.

Αλλά κι αν ακόμα ξεφυλλίζοντας το έντυπο που κρατάς στα χέρια σου βρεις μια τέτοια είδηση θα είναι απλά για να σε κρατήσει «ενήμερο» και απαθή στον καναπέ σου, στη θέση που βρήκες στο λεωφορείο ή ακόμα καλύτερα στη χέστρα της τουαλέτας σου. Γιατί δε θα σου πει ότι υπάρχουν και πράγματα που γίνονται σε αυτή την πόλη που τα κάνουμε εμείς. Που αν δεν τα κάνουμε εμείς, απλά δεν θα γίνουν.

Και δεν θα σου πει για την κάβλα του να κάνεις εσύ τα πράγματα που γίνονται σε αυτή την πόλη. Δεν θα σου πει πως συνεχίζουμε να είμαστε στους δρόμους, άλλοτε σε κατειλημμένα δημαρχεία, άλλοτε σε κατειλημμένα θέατρα. Πως αν ακούσεις να σου μιλάει κάποια από τα μεγάφωνα του μετρό με αληθινή και όχι με τη συνηθισμένη μηχανική φωνή θα είναι μια από μας γιατί έχουμε πολλά να πούμε αλλά δεν μπορούμε να τα πούμε από τις στήλες αυτού του εντύπου αφού αυτά δεν είναι τσάμπα αλλά έχουν πολύ ακριβό αντίτιμο. Πρόκειται για τα όνειρα που έχουμε για τη ζωή μας σε αυτή την πόλη. Έχουμε όνειρα γιατί εμείς είμαστε ακόμα ζωντανοί. Και είμαστε ζωντανές γιατί δεν θα περιμένουμε να έρθει η Πέμπτη για να μάθουμε τι θα γίνει στην πόλη από τις σελίδες αυτού του εντύπου.

Αν πάλι ξεφυλλίζοντας αυτό το έντυπο αισθάνεσαι μέλος μιας κοινότητας αναγνωστών που ζούνε σε αυτή την πόλη και μοιράζονται τα ίδια πράγματα, πίστεψέ μας θα σου περάσει αμέσως μόλις το κλείσεις. Τότε θα βρεθείς πάλι μόνη στον καναπέ σου, στη θέση που βρήκες στο τρόλεϊ ή ακόμα καλύτερα στη χέστρα της τουαλέτας σου ενώ κάποιοι από μας θα συνεχίζουν την προσπάθεια να είναι μέλη μιας πραγματικής κοινότητας που αυτο-οργανώνει τις επιθυμίες και τις δράσεις της συλλογικά. Βγάζει κείμενα όπως αυτό που κρατάς στα χέρια σου, αφίσες και φέιγ βολάν που σου προσφέρονται όχι τσάμπα αλλά χωρίς αντίτιμο, γιατί το αντίτιμο το πληρώνουμε μόνο εμείς. Μέσα από αυτά καλούμε σε αυτό-οργανωμένες δράσεις που προτείνουν έναν άλλο πολιτισμό και όχι τον πολιτισμό της κατανάλωσης.

Περάσαμε από την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ και του Πολυτεχνείου, στην κατάληψη της ΓΣΕΕ, της ΕΣΥΕΑ και της Ίριδας και προσωρινά βρισκόμαστε στην κατάληψη της Λυρικής Σκηνής, αλλά μη σε νοιάζει, δεν πρόκειται να χαθούμε.

Κατάληψη Λυρικής Σκηνής


4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΧΟΥΝΕΡΙ!!!
    ΑΝ ΕΛΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ''ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑ''ΣΧΟΛΙΑ...
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ''ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ'' ΚΟΙΝΩΝΙΑ;;
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ Ή Η ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίχως καμιά διαχωριστική λογική,αλλά μόνο την ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ δεν αναφέρατε!!!

    Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φυσικα ο σχολια θα εχετε αφου ειστε ψαλιδοχερηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απ'τη Νομική πέρασε ο χαρδαβέλας, αν πέρασε και κανας νοήμων άνθρωπος δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή