Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Εξέγερση και Αντι-πληροφόρηση

Εξέγερση και Αντι-πληροφόρηση


Στις 6-12-2008 ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ (στα Εξάρχεια) από τον αστυνομικό Επαμεινώντα Κορκονέα. Ένα κύμα οργής ξεσπά αυθόρμητα από το πρώτο βράδυ. Οδοφράγματα και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μέρα με τη μέρα γίνονται εκατοντάδες διαδηλώσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Η εξέγερση γίνεται πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο και γίνονται κινήσεις συμπαράστασης στην εξεγερμένη Ελλάδα .

Τα ελληνικά Μ.Μ.Ε μιλούν για σπασίματα και πλιάτσικο. Τα ξένα πρακτορεία μιλούν για εξέγερση. Από το τέλος της πρώτης βδομάδας κιόλας τα κανάλια αρχίζουν ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ την εξέγερση. Είναι φανερό ότι μεγαλοϊδιοκτήτες, εργοδότες, συμπράττουν με την Κυβέρνηση γιατί ενοχλούνται και φοβούνται. Aυτή η εξέγερση είναι αντισυστημική, ο κόσμος δε μασάει πλέον. Π.Α.Σ.Ο.Κ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ συντάσσονται με την γραμμή της Κυβέρνησης.

Ο κόσμος του κινήματος δείχνει μια συγκινητική ωριμότητα τόσο πολιτικά όσο και στα διαδικαστικά των συνελεύσεων και των διαδηλώσεων. Υπάρχει αλληλεγγύη έμπρακτη, εμπιστοσύνη και πιστή ότι μπορούμε να αμφισβητούμε ανοιχτά πλέον το σύστημα.

Ξεπηδούν συλλογικότητες κι ομάδες σε όλη την Ελλάδα.. Γίνονται δράσεις ουσιαστικές, συμβολικές, συνδικαλιστικές με πολλή τόλμη και φαντασία. Αναφέρω μερικές μόνο από αυτές: η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ στην Ε.ΡΤ, τα πανό στην Ακρόπολη, η κατάληψη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α, η πορεία στο The Mall και πολλές άλλες.

Σύντομα ο κόσμος του κινήματος καταλαβαίνει ότι δε φτάνει μονό ο αγώνας στους δρόμους και στις συνελεύσεις. Χρειάζεται αποτελεσματικότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία.

Αντι-πληροφόρηση


Είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους αντι-πληροφόρησης που να έχουν αντίκτυπο στο ευρύ κομμάτι της κοινωνίας. Η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου (που αναμφισβήτητα έχει βοηθήσει σημαντικά) και sms δεν είναι αρκετή. Στόχος της αντι-πληροφόρησης είναι να ΜΑΘΑΙΝΕΙ ο πολίτης τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία, στον εργασιακό μεσαίωνα, να ακούει την φωνή των εξεγερμένων. Αυτοί που τρομοκρατούν είναι τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης που δημιουργούν κλίμα πανικού και φόβου. Η εξουσία θέλει να έχει παθητικούς, φοβισμένους και μη σκεπτόμενους πολίτες. Τρομοκρατούν με επιλεγμένες εικόνες από συγκρούσεις, και λένε για τυφλή βία στους δρόμους. Όμως υπάρχει πολύς κόσμος στον καναπέ που εν δυνάμει θα συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Οποίος ξεπέρασε αυτό το φόβο βλέπει ότι είμαστε όλοι μαζί, ανένταχτοι, ελευθεριακοί, αντιεξουσιαστές, άνθρωποι σκεπτόμενοι, αριστεριστές, αναρχικοί….. Οι αποφάσεις παίρνονται αμεσοδημοκρατικά, χωρίς προεδρεία , δείχνοντας πρωτόγνωρη ωριμότητα.

Αυτο-οργάνωση για αποτελεσματική αντι-πληροφόρηση
.

Οι πολίτες πλέον έχουν πρόσβαση στα μέσα (διαδίκτυο, μικρές εφημερίδες) και παίζουν ρόλο στο να παράγουν ενημέρωση. Καθώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και σημαντικών αλλαγών, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να πάμε ένα βήμα παραπέρα την νέα αυτή μορφή δημοσιογραφίας.

Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία για την ανάπτυξη δικτυακών τόπων και συνθηκών για την δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κινήματος αντι-πληροφόρησης που θα επικοινωνεί άμεσα με τον υπόλοιπο κόσμο και θα επεξεργάζεται πληροφορίες που δέχεται από αυτόν.

Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βγει ο κόσμος με κινητά και laptop στο δρόμο να καταγράψει τι συμβαίνει, ενώ άλλος κόσμος θα ελέγχει από το pc του και θα φιλτράρει πληροφορίες. Για τη διευκόλυνση μιας τέτοιας προσπάθειας μπορούν να οριστούν κάποια κέντρα τύπου σε διάφορα σημεία της πόλης με ειδίκευση στο κείμενο, τον ήχο, το βίντεο, όμως η ουσιαστική δουλειά θα γίνει online.

Κεντρική σημασία θα δοθεί επίσης στην ανάδειξη περιστατικών κρατικής καταστολής, τόσο για λόγους νομικής υπεράσπισης θυμάτων της καταστολής, όσο και για την κοινωνική θωράκιση του αγώνα. Οποιαδήποτε άλλη καταγραφή λόγου και πράξεων από την πλευρά των διαδηλωτών θα γίνεται με κινηματικούς όρους και ή δυνατόν σε συνεννόηση με τους ίδιους.

Η διαστρέβλωση, η παραποίηση, η απόκρυψη, η λογοκρισία γεγονότων και ειδήσεων αποτελεί τον κανόνα στον χώρο της «ενημέρωσης», με στόχο τη συλλογική ύπνωση. Συμμετέχοντας από τα μέσα στην εξέγερση και παρακολουθώντας από τα Μέσα τον εξοστρακισμό των πραγματικών γεγονότων σε σχέση με αυτή, διαπιστώνουμε ξαφνικά δυο παράλληλες κοινωνίες. Την κοινωνία, απ’ τη μια, των ανθρώπων, που αγωνίζονται, που αμφισβητούν την κυριαρχία, που παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, και απ’ την άλλη, την κοινωνία της διαμεσολαβητής, του θεάματος, της κατανάλωσης, του Life-Style, της επιταγής στην επιστροφή στην κανονικότητα, της συνθηκολόγησης. Όσο για την πολυπόθητη ελευθερία της έκφρασης, που υπαγορεύουν οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πάει περίπατο μπροστά στο συμφέρον των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών και τον κίνδυνο να ανατραπεί η κοινωνική τους ειρήνη.


Νikos Labot

6 σχόλια:

  1. Αμεσοδημοκρατικά σημαίνει να μην υπογράφεις με το όνομα/ψευδώνυμό σου, mister.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mπράβο παιδιά, καλή συνέχεια.
    Ενας άλλος κόσμος θα είναι εφικτός, μόνο μέσω της συγκρότησης μιας διαφορετικής κουλτούρας στην τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Γιατί αν δεν έκαναν πομπή για τον Διόνυσο και δεν υμνούσαν με άσμα τα αιδοία, όσα κάνουν θα ήταν αναιδέστατα: είναι το ίδιο πράγμα ο Άδης και ο Διόνυσος που στ' όνομά του μαίνονται και βακχεύουν"...
    Ηράκλειτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συντροφικοί χαιρετισμοί και από το κατειλλημένο τμήμα κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
    Καλή συνέχεια σε όλους μας.


    (αν θελετε μας βάζετε στα λινκ kinimatografistas.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αντιπληροφόρηση για δέιτε λίγο εδώ: diktio.pbwiki.com πρωτοβουλία απο τις πρώτες μέρες της εξέγερσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζήτω στην απαίσια σας κατάληψη. Η κακοτεχνική ομάδα σχεδιαστών οπλικών συστημάτων απ' τη Σύρο σας χαιρετά. Συνεχίστε την καλή δουλειά.

    http://sxediastesoplikwnsustimatwn.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή